Bolnisnica za ginekologijo in porodnistvo Kranj Ginekologija Kranj

Porodniški oddelek

Zloženka - Informacije o porodniškem oddelku


OBISKI NA PORODNIŠKEM ODDELKU

Vsak dan od 15.00 - 17.00

Ena zdrava odrasla oseba  in zdravi sorojenci.


OBISKI V ENOTI INTENZIVNE NEGE (PRVO NADSTROPJE-GINEKOLOŠKI ODDELEK)

Vsak dan od 15.00 - 17.00 ure

Ena zdrava odrasla oseba 10 minut.


Po priporočilih Komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb in v izogib različnih infektov prosimo obiskovalce, da se čim manj zadržujejo v bolniških sobah in se za obisk poslužujejo avle v pritličju bolnišnice.
Porodniški oddelek se nahaja v drugem nadstropju bolnišnice in ima 24 postelj, od tega sta dve sobi enoposteljni, enajst sob je dvoposteljnih.Porodnicam je omogočeno bivanje v sobi skupaj z novorojenčkom. Skupno bivanje je pomembno za vzpostavitev materinske ljubezni, saj se ta krepi in poglablja ob dojenju. Novorojenček z dojenjem dobiva najboljšo hrano, ki prispeva k zdravemu psihofizičnemu, čustvenemu, duhovnemu in socialnemu razvoju, ki je pogoj za oblikovanje zrele, stabilne osebnosti.

V sklop oddelka sodi tudi enota intenzivne nege novorojencev, kjer ležijo novorojenčki, ki rabijo stalni nadzor vitalnih funkcij, prejemajo i.v. terapijo ali se obsevajo z UV svetlobo zaradi poporodne zlatenice.Tim si delo in skrb za mamico in novorojenčka med sabo dopolnjuje, zato sledi okvirna predstavitev:

1. Na dan poroda novorojenčka mamica dobi v sobo takoj, ko ga medicinska sestra uredi, pediater pa pregleda. Novorojenček mora biti v dobri kondiciji. Medicinska sestra otroka neguje, mamica ga le opazuje, posluša in pristavi na prsi, ko to želi.

2. Prvi dan po porodu mamica že poizkuša slediti delu medicinske sestre pri negi novorojenčka. K prsim ga pristavlja glede na želje in potrebe otroka. Informacije o zdravstvenem stanju otrok dobi mamica vsak dan posebej.3. Drugi dan po porodu mamica pod nadzorom medicinske sestre že samostojno izvaja previjanje in nego novorojenčka. Problemi in nejasnosti se rešujejo sproti. Kopanje novorojenčka izvaja medicinska sestra vsak dan sama na otroškem oddelku, mamica pa se kopanja nauči doma pod nadzorom patronažne sestre.

4. Tretji dan po porodu mamica novorojenčka sama previja, neguje in doji tako, kot to on želi in potrebuje. Za pomoč in nasvet je na oddelku vedno medicinska sestra ali zdravnik pediater.

Seveda vse to velja za zdrave novorojenčke in mamice.

Zaradi poporodnih težav se na oddelek sprejemajo tudi mamice od doma, seveda skupaj z novorojenčkom. Vzrok za ponovno hospitalizacijo je lahko tudi novorojenček. To velja ob zvišani vrednosti bilirubina (poporodna zlatenica).

V sklop oddelka sodita tudi dve ambulanti za novorojenčke:
- neonatalna ambulanta, ki je namenjena ponovni kontroli novorojenčkov s strani lečečega pediatra in
- ambulanta za UZ kolkov, ki je namenjena vsem novorojenčkom kot skrining metoda.

Video vsebine

Dojenje
 
Handling - pravilno rokovanje z dojenčkom
 
Nedonošenčki

Uporabljamo piškotke!

Naše spletne strani uporabljajo piškotke (cookies), s katerimi vam lahko zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo pa jih tudi za beleženje statistike dostopa.
Več o piškotkih

Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.